Blog

KDI CONTRACT Residence Glyfada Villas 2015 magazine

Κατοικία Γλυφάδα | Περιοδικό VILLAS 2015

  |   Νέα

Δημοσίευση του project ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑ στο περιοδικό VILLAS 2015:

 

Dynamic Simplicity

Η κατοικία αναπτύσσεται σε δύο υπέργειες στάθμες και μια υπόγεια με συνολικό εμβαδόν 902m2. Από το σύνολο της κατοικίας τα 375m2 καταλαμβάνουν τους χώρους των βοηθητικών χρήσεων του υπογείου, ενώ τα 527m2 τους χώρους διαβίωσης που αναπτύσσονται σε δύο στάθμες. Το κτίριο τοποθετήθηκε κεντρικά και βορειοανατολικά ως προς το περίγραμμα του οικοπέδου, με τρόπο που να επιτρέπει την περιμετρική ανάπτυξη του κήπου, ενώ στο εμπρόσθιο νοτιοδυτικό τμήμα δημιουργήθηκε κατάλληλος χώρος εκτόνωσης για το καθιστικό με την κατασκευή πισίνας. Σε επαφή με τις όμορες ιδιοκτησίες διαμορφώθηκε η είσοδος των πεζών και η ράμπα του υπογείου.

Η κατοικία ακολουθεί λιτές αλλά στιβαρές γραμμές στο σχεδιασμό της, ο οποίος έχει σαν αφετηρία τον κύβο που εξελίσσεται μορφολογικά – σχηματικά μέσω της αφαίρεσης. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην νοτιοδυτική – κύρια όψη του κτιρίου η οποία επεκτεινόμενη εκατέρωθεν ως τα όρια του οικοπέδου, τονίζει την οριζόντια διάσταση της σύνθεσης, προσδίδοντάς της την επιθυμητή στιβαρότητα. Από την ίδια αυτή προέκταση της κύριας όψης δημιουργήθηκαν δύο «πύλες» προς τον περιμετρικό περιβάλλοντα χώρο. Η νοτιοδυτική πύλη βρίσκεται στον άξονα της εισόδου του οικοπέδου και ταυτόχρονα οδηγεί και στην είσοδο του κτιρίου, που πραγματοποιείται με ένα «σχίσιμο» του όγκου στην βορειοδυτική όψη. Ο υπαίθριος χώρος του κτιρίου διαμορφώνεται σε ενιαία στάθμη με διαφορά ενός μέτρου από το επίπεδο του δρόμου, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο, καθώς και με περιμετρικές φυτεύσεις, την απαιτούμενη ιδιωτικότητα στην κατοικία.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον λεπτομερή σχεδιασμό όλων των τμημάτων της κατασκευής ώστε το κτίριο να ανταποκρίνεται τόσο στις βασικές συνθετικές αρχές του, την λιτότητα και την στιβαρότητα, όσο και στις απαιτήσεις των σύγχρονων τεχνικών κατασκευής.

Εσωτερικά, το επίπεδό του ισογείου περιλαμβάνει τους χώρους διημέρευσης της κατοικίας (καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, playroom, ξενώνα, λουτρό) και την είσοδο. Οι χώροι λειτουργούν στο μεγαλύτερο τμήμα τους ενιαία χωρίς κατακόρυφα διαχωριστικά στοιχεία, επιτρέποντας την ενοποίηση τους τόσο οπτικά, όσο και λειτουργικά. Στο δεύτερο επίπεδο χωροθετούνται οι «ιδιωτικές» λειτουργίες (υπνοδωμάτια, γραφείο και λουτρό). Ο πυρήνας κατακόρυφων κινήσεων βρίσκεται κεντροβαρικά της κατοικίας και σε άμεση επαφή με το χώρο της εισόδου, ενώ εντάσσεται σε μεγάλο αίθριο που επιτρέπει την άνετη οπτική επαφή του ισογείου με τον όροφο. Επιδίωξη αποτέλεσε όλα τα δωμάτια και οι χώροι της κατοικίας να συνδέονται άμεσα με υπαίθριους ή ημιυπαίθριους χώρους, μέσω των μεγάλων ανοιγμάτων. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο άνοιγμα της πρόσοψης, μέσω του οποίου γίνεται η εκτόνωση του καθιστικού στον χώρο της πισίνας. Πρόκειται για ενιαίο άνοιγμα μήκους 13m το οποίο αποτελείται από έξι φύλλα ελαχίστου προφίλ που σύρονται επάλληλα με ηλεκτρικό μηχανισμό. Έτσι τα 8,5m του ανοίγματος μπορούν να παραμένουν ανοιχτά ενοποιώντας πρακτικά το εσωτερικό με το εξωτερικό.

Όσον αφορά στα υλικά, εξωτερικά το κτίριο φέρει θερμοπρόσοψη με τελείωμα έγχρωμου επιχρίσματος σε υπόλευκη απόχρωση, ενώ για τα δάπεδα χρησιμοποιήθηκαν πλάκες μαρμάρου Νάξου, ξύλινα deck και χτυπητά μάρμαρα Αλιβερίου σε σκούρο γκρι χρώμα. Τα κουφώματα είναι βαμμένα με βαφή ανοδίωσης σε χρώμα μαύρο ματ. Στο εσωτερικό κυριαρχεί ο μαύρος γρανίτης στο ισόγειο και το ξύλινο δάπεδο στον όροφο. Οι τοίχοι είναι παντού λευκοί, ενώ σε ελάχιστα σημεία τα οποία έπρεπε να τονιστούν έγιναν μαύροι, ή καλύφτηκαν με ξύλινη επένδυση.

 

Δείτε την δημοσίευση του project Κατοικία Γλυφάδα στο περιοδικό VILLAS 2015